Je kozijnen krijgen gedurende het jaar vaak te maken met zonlicht, regenbuien en insecten. Je wilt je kozijnen graag zo lang mogelijk mooi houden. Het is daarom belangrijk om het onderhoud goed bij te houden, dan heb je er het langst plezier van. Hoe je je kozijnen schoonmaakt en van onderhoud voorziet verschilt per materiaal, dus we zetten graag de tips voor je op een rij.

Kunststof en stalen kozijnen

Onderhoud

Met kunststof en staal heb je nauwelijks onderhoud nodig. Je hoeft deze kozijnen alleen maar schoon te houden. Hiermee voorkom je niet alleen een onverzorgd uiterlijk, maar ook dat het vuil permanent blijft zitten. Het is bijvoorbeeld noodzakelijk om je kozijnen schoon te maken en groene aanslag of zwarte verwering te verwijderen. Groene aanslag bestaat uit mos en algen, hierdoor houdt de groene aanslag water vast en kun je last krijgen van vochtvlekken. De zwarte aanslag ontstaat door het roet en straatvuil. Wanneer je dit niet op tijd verwijderd zal het zich net zo invreten zoals vogelpoep dat doet op een auto. De kwaliteit gaat dan snel achteruit door het ophopen van vocht en bacteriën, en je wilt natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen genieten.

Schoonmaken

Kunststof en staal kun je gemakkelijk schoonmaken met een sopje. Let op dat je geen schuurspons, schuurmiddel of agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt voor het onderhoud. Voorbeelden van schoonmaakmiddelen die je niet moet gebruiken zijn wasbenzine, spiritus of chloor . Dit kan jouw kozijnen beschadigen.

Houten kozijnen

Onderhoud

Om houtrot en vochtproblemen tegen te gaan is het verstandig om hardhout (loofhout) iedere vijf jaar opnieuw te schilderen en te schuren. Als je zachthout (naaldhout) hebt, is het verstandig om eens per twee jaar je houten kozijnen te schilderen. Hierdoor verbeter je de levensduur.

Het hardhoutsoort Merbau kan gaan ‘’bloeden’’ wanneer het vochtig is. Dat zorgt voor verkleuring of vlekken op het hout. Voorkom groot onderhoud door een isolerende laag tussen het hout en de verf aan te brengen. Breng eerst een grondverf aan en ga het daarna pas schilderen.

Schoonmaken

In tegenstelling tot kunststof en staal, heeft hout meer onderhoud nodig. Hout is een natuurproduct. Door temperatuurverschillen kan het gaan krimpen en uitzetten. Hierdoor loop je kans dat er kleine kieren en openingen ontstaan waar vuil in komt. Wanneer je je ramen lapt, neem dan gelijk de kozijnen mee. Gebruik een sopje en een zachte doek. Gebruik bij hout ook geen agressieve schoonmaakmiddelen, schuurmiddelen of schuursponsen.

Laat je adviseren

Kozijnen bepalen voor een belangrijk deel de uitstraling van jouw huis. Zijn je kozijnen beschadigd of ben je op zoek naar nieuwe kozijnen voor je ramen, deuren of je zolderraam? Wij helpen je graag met de afmetingen, montage, onderhoud en reparaties. Vul hiervoor het contactformulier in. Je ontvangt dan vrijblijvende diverse offertes van de beste vakmannen uit jouw regio.